Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Les II Jornades de Salut i Gènere conclouen amb un decàleg de compromisos per incloure la perspectiva de gènere en l’atenció sanitària durant l’embaràs, part i puerperi

10 de febr. 2011
Esta imagen ilustra que: Les II Jornades de Salut i Gènere conclouen amb un decàleg de compromisos per incloure la perspectiva de gènere en l’atenció sanitària  durant l’embaràs, part i puerperi

Les II Jornades de Salut i Gènere que s’han celebrat durant dos dies a l’Hospital Son Espases,  han conclòs amb un decàleg de compromisos per incloure la perspectiva de gènere en l’atenció sanitària durant l’embaràs, el part i després del naixement. Oferir una atenció personal i més propera, tant a la dona com a la seva parella o família, així com el respecte a la diversitat individual, com en el cas de les discapacitats, cultural i familiar, es converteixen en objectius per als professionals de la salut. 

Fruit del consens, entre professionals experts i persones usuàries, la prioritat d’aquesta carta de compromisos serà facilitar la presa de decisions de la dona i la parella, dur a terme els canvis organitzatius i adaptacions de les infraestructures per tal de garantir l’acompanyament de la dona, sempre que aquesta ho vulgui, evitant la separació familiar i integrar la parella o acompanyant com a part de la unitat d’atenció durant tot el procés per tal que pugui dur a terme el seu paper de suport a la mare i participi des dels primers dies de vida de la responsabilitat de la criança. 

Una de les necessitats que ha quedat palesa durant tota la jornada és el fet d’estar preparats per quan les coses no van bé, com en el cas dels avortaments i els problemes de salut del nounat. Els professionals consideren necessari formar-se per oferir el suport emocional que les famílies necessiten en aquest moments tan difícils.

Amb aquestes jornades es pretén sensibilitzar i  evitar que el gènere determini la salut dels i les joves i permetre que els nins i les nines tinguin les mateixes oportunitats de créixer en una societat saludable i integradora de la diversitat. 

  

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, que ha inaugurat avui aquest fòrum en el què han participat prop de 200 professionals, ha assenyalat que pal·liar les desigualtats en salut per raons de gènere ha estat un dels eixos estratègics de la seva política sanitària. Així, ha assenyalat la important tasca realitzada entre els professionals dels centres de salut i hospitals per prevenir i detectar els casos de maltractaments, i que continuarà els propers anys en el marc del “Pla de formació en atenció sanitària enfront de la violència de gènere de les Illes Balears 2011-2013”. Des de 2008, ja s’han format 1.240 professionals.

Vicenç Thomàs s’ha referit també a la Llei de salut sexual i reproductiva i a l’Estratègia que la desenvolupa i ha manifestat que ambdós instruments normatius han donat eines perquè les persones es puguin responsabilitzar i planificar la maternitat i la paternitat. També, ha contribuït a una disminució durant dos anys consecutius, en 2008 i 2009, del número d’avortaments a les Illes i de la taxa d’interrupcions voluntàries de l’embaràs (IVE).

En concret, en 2009, es reduí el número d’IVEs un 6,2% en relació a l’any precedent i la taxa baixà un punt, fins situar-se en 13,2 per 100.000 dones.


Gènere i cultura

El conseller de Salut i Consum ha parlat també del contingut de les jornades, que s’han organitzat en torn a taules rodones, conferències d’experts i tallers, que han tractat temes com la influència del gènere en la nostra cultura i com es manifesta en la conducta individual i col·lectiva dels i les joves; o els problemes que es detecten amb més freqüència a les Consultes Joves (imatge corporal; sexualitat, conductes de risc i, específicament, el consum de drogues). Finalment, també s’ha debatut entorn a  les especificitats de la violència de gènere entre els infants i adolescents dels 0 als 16 anys i les alternatives per eradicar aquesta xacra social basades en els nous models de masculinitat i feminitat.

 On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19