Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El conseller de Salut, Martí Sansaloni, assisteix a la primera Jornada Balear d’Actualització en Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica

24 de nov. 2014
Esta imagen ilustra que: El conseller de Salut, Martí Sansaloni, assisteix a la primera Jornada Balear d’Actualització en Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica

La Jornada, adreçada a professionals sanitaris d'Atenció Primària, medicina interna, reumatologia, unitats del dolor i associacions de pacients, pretén sensibilitzar la població de les dificultats que genera aquesta malaltia i organitzar i disposar l’atenció als pacients en tots els estaments sanitaris.

La fibromiàlgia és un trastorn que causa fatiga i dolors musculars per tot el cos, té un origen desconegut i és difícil de detectar i d’explicar per mitjà de les proves complementàries.

Els símptomes de la malaltia són: dificultat per dormir, rigidesa al matí, mals de cap, períodes menstruals dolorosos, sensació de formigueig o d’adormiment de les mans i dels peus, falta de memòria o dificultat per concentrar-se. Suposa un problema social i sanitari perquè és una malaltia de la qual se’n desconeix la procedència, no hi ha un tractament curatiu i genera una certa incomprensió cap al pacient de les persones del seu entorn. Els efectes que es deriven del cansament i del dolor són la reducció de les relacions socials, familiars, de parella i laborals. A més, el sentiment d’incomprensió sol conduir a un cert aïllament del pacient.

Des de la Conselleria de Salut, es vol iniciar un treball de conscienciació i de coneixement de la malaltia, així com liderar un intent d’organització per a l’atenció correcta dels pacients.

La prevalença de la malaltia oscil·la entre un 2% i un 4% de la població, és a dir, a Balears hi ha entre 20.000 i 40.000 pacients amb fibromiàlgia. A la Unitat del Dolor de l’Hospital Universitari Son Espases, on en aquests moments s’atenen 80 pacients, aproximadament, de fibromiàlgia cada mes, s'ha creat una agenda unificada per elaborar estratègies específiques i individualitzades de tractament.

Fins ara, els tractaments que s’apliquen són de caràcter pal·liatiu i els símptomes es combaten amb tractament farmacològic. S’intenta alleujar el dolor amb tècniques d’infiltració i de perfusió de lidocaïna endovenosa, un anestèsic local que actua com a analgèsic. També s’efectua una teràpia cognitiva-conductual que, amb l’ajuda d'un psicòleg, pretén millorar la qualitat de vida d’aquests pacients. Properament, està previst iniciar tractaments d’ozonoteràpia, que té efectes antiinflamatoris i antioxidants per calmar el dolor i disminuir el cansament.

Les investigacions realitzades apunten que el desencadenant de la malaltia podria ser la hipersensibilització del sistema nerviós, motivada per factors externs i estressants com, per exemple, antecedents emocionals, traumàtics o, fins i tot, quirúrgics.

Durant la Jornada celebrada a l'Hospital Universitari Son Espases, s'ha pretès posar en comú, des de tots els àmbits sanitaris, els problemes que genera la malaltia i també s'han abordat els aspectes jurídico-legals que es deriven de la dificultat de mesurar el dolor, fet que complica l’anàlisi dels inspectors de treball a l’hora d’avaluar aquests pacients.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19