Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El conseller de Salut, Martí Sansaloni, presenta una nova tècnica per tractar les arítmies a Son Espases

2 d’oct. 2013
Default image

El conseller de Salut, Martí Sansaloni, presenta una nova tècnica per tractar les arítmies a Son Espases - Hospital Universitari Son Espases

  La Unitat d’Arítmies del Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Son Espases aplica la crioablació, una nova tècnica molt avançada que permet tractar, entre altres arítmies, la fibril·lació auricular. El percentatge d’èxit amb el tractament de la fibril·lació paroxismal per mitjà de la crioablació és igual o fins i tot millor que el que s’obté amb el sistema tradicional de radiofreqüència, però és notablement més ràpid i minimitza els riscs, per la qual cosa es pot aplicar a més pacients.

La fibril·lació auricular és l’arítmia sostinguda més freqüent i es caracteritza per la descoordinació del ritme de contracció de l’aurícula, fet que pot provocar trombus i embòlies i desenvolupar complicacions cardiovasculars importants.

Avui dematí, el conseller de Salut, Martí Sansaloni, acompanyat pel cap del Servei de Cardiologia de Son Espases, Armando Bethencourt, i el cap del Servei de Cirurgia Cardíaca, Oriol Bonnín, ha pogut conèixer de primera mà tractaments innovadors, com ara la tècnica de crioablació. Durant la visita, l’han acompanyat el director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs, i el gerent de l’Hospital, Víctor Ribot.Tractament amb fred i de manera més ràpida i senzilla

En el procediment de crioablació, l’aplicació del fred s’aconsegueix gràcies a la introducció d’un baló ple d’òxid nitrós (compost químic utilitzat com a font de fred), a través de la vena femoral (a l’engonal) i per mitjà d’un catèter. Els electrofisiòlegs aconsegueixen fer arribar aquest dispositiu fins a la desembocadura de les venes pulmonars a l’aurícula esquerra. Una vegada que s’infla el baló, l’òxid nitrós fa que es congeli a una temperatura entre -40 ºC
i -50 ºC. Per mitjà de l’oclusió de l’orifici de la vena, es genera una lesió en tot el perímetre intern de la vena pulmonar que aïlla o impedeix la propagació de l’impuls elèctric anòmal. Aquesta tècnica s’aplica sota sedació, sense necessitat d’anestèsia general. La mitjana de temps d’ingrés hospitalari és de tan sols 48 hores.

Amb el tractament convencional, s’aplica la radiofreqüència “punt a punt” en el perímetre de les venes pulmonars. Per aquest motiu és més fàcil que quedin espais a través dels quals poden continuar passant els impulsos elèctrics —res­ponsables de la contracció irregular— des de les venes fins a l’aurícula esquerra.

La crioablació de venes pulmonars està indicada per a pacients de menys de 65 anys sense cardiopaties i amb múltiples episodis de fibril·lació auricular, molt simptomàtics malgrat l’ús de fàrmacs antiarítmics.

Son Espases és l’únic hospital de les Illes Balears que fa servir aquesta tècnica, que ja s’ha aplicat amb èxit a quatre pacients. La previsió és que es duran a terme entre dos i tres procediments mensuals amb aquesta tècnica.El Servei de Cirurgia Cardíaca presenta una de les llistes d’espera més baixa de tot l’estat 

L’Hospital Universitari Son Espases és un dels deu centres d’Espanya que fa més intervencions cardíaques i, a la vegada, el que presenta una de les llistes d’espera més baixes de tot l’estat. L’any 2012, l’equip de cirurgia cardíaca va intervenir 547 pacients; val a dir que ha assolit la xifra de 500 intervencions anuals per cinquè any consecutiu.

A més, la Societat Espanyola de Cardiologia Toràcica i Cardiovascular situa la taxa de mortalitat a Espanya després d’una operació del cor en el 4,15 %, mentre que la taxa del Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital Universitari Son Espases és de l’1,83 %. Aquestes xifres s’expliquen, entre altres motius, per la cura i l’atenció especials que l’Hospital de referència presta al postoperatori i al seguiment de tots els pacients que han estat intervenguts pels cirurgians cardíacs.


On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19