Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El Servei de Cardiologia de l’Hospital ja ha superat els 33.000 cateterismes i ha realitzat 10.000 angioplàsties des de la creació del primer Laboratori d’Hemodinàmica en 1992

18 de des. 2011
Esta imagen ilustra que: El Servei de Cardiologia de l’Hospital ja ha superat els 33.000 cateterismes i ha realitzat 10.000 angioplàsties des de la creació del primer Laboratori d’Hemodinàmica en 1992

Palma, 18 de desembre de 2011.- El Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Son Espases ja ha realitzat 33.000 cateterismes i el passat setembre arribà a les 10.000 angioplàsties efectuades des de la creació del primer Laboratori d’Hemodinàmica l’any 1992 a l’antic Hospital Son Dureta. La angioplàstia és un procediment terapèutic mitjançant el qual s’introdueix un petit “catèter baló” que dilata una artèria obstruïda per restaurar el flux sanguini bloquejat per les plaques d’ateroma, de colesterol o per un trombo.

El 60% dels cateterismes ingressen a la Unitat de dia de l’Hospital Son Espases, el que permet que el pacient torni al seu domicili el mateix dia. Precisament, l’ambulatorització dels cateterismes redunda en un benefici per al pacient i també per a l’hospital, ja que evita ingressos hospitalaris, permet un estalvi de costos i, en definitiva, es tradueix en una actuació més eficient dels serveis sanitaris públics.

L’equip de Cardiologia Intervencionista de l’Hospital Son Espases està integrat per uns 60 professionals, que atenen a pacients que pateixen malalties coronàries (angines de pit, infarts, el 90%), i cardiopaties congènites o estructurals (10%). Segons les dades epidemiològiques, aproximadament un 0,6/milió d’habitants pateix un infart cada any, el que suposa per a les Balears al voltant de 600 infarts anuals.

Des de que es començaren a realitzar angioplàsties, el seu número ha augmentat des de les 9 practicades en 1992 a las prop de 900 que s’han realitzat ja en 2011, xifres que situen els ràtios d’activitat del Servei de cardiologia de l’Hospital Son Espases entre els més avançats del país.

Actualment, el Servei de Cardiologia de Son Espases compta amb dos Laboratoris d’Hemodinàmica. Al creat en 1992 s’uneix el que es va constituir en 2002, quan ja s’havien realitzat 500 angioplàsties. Aquell mateix any, en novembre, comença a funcionar en la sanitat pública de Balears la Cirurgia Cardíaca, al temps que s’anaven incloent noves tècniques que donaven un tractament de major qualitat i eficàcia a aquest col·lectiu de pacients. Entre ells, el tancament de defectes congènits cardíacs (any 2001), la guia de pressió intracoronària (2002); els stents farmacoactius (2004); la oclusió percutània de l’orelleta de l’aurícula esquerra (2008); programes d’implant de pròtesis aòrtiques percutànies (2009), entre altres. El futur més immediat passa per la introducció de la tomografia de coherència òptica, per millorar la visió de les artèries coronàries.

Codi Infart 

Tant la posada en marxa del programa “Codi Infart” l’any 2007, com els avanços avalats per la comunitat científica en relació a l’abordatge dels problemes coronaris, han possibilitat duplicar l’aplicació de la tècnica de les angioplàsties front a l’administració de fàrmacs fibrinolítics. D’aquesta manera, les Balears són, juntament amb les comunitats de Galícia, Múrcia, Catalunya i Navarra, una de les que disposa d’aquest programa d’atenció al pacient amb infart agut de miocardi, que permet un millor tractament amb reducció de la morbimortalitat per aquesta greu malaltia.

Entre gener i novembre de 2011, s’han comptabilitzat 438 urgències via “Codi Infart” per ser ateses en la Unitat d’Hemodinàmica i Cardiologia Intervencionista de l’Hospital Universitari Son Espases. Aquest programa possibilita una intervenció en menys de 90 minuts sobre els problemes que han originat l’infart.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19