Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

La Coordinació Hospitalària de Trasplantaments de Son Espases, premiada per ALCER en la V Trobada de Pacients Renals i Familiars

26 de nov. 2011
Esta imagen ilustra que: La Coordinació Hospitalària de Trasplantaments de Son Espases, premiada per ALCER en la V Trobada de Pacients Renals i Familiars

Palma, 26 de novembre de 2011.- La Coordinació Hospitalària de Trasplantaments de Son Espases ha estat premiada per l’associació ALCER durant la V Trobada de Pacients Renals i Familiars que se celebra aquest cap de setmana a Palma. L’equip està dirigit pel Dr. Julio Velasco i, a més d’ell, ho integren José Ignacio Ayestarán; Javier Homar; Jon Pérez, Jaime Herrero i Rosa Martínez.

L’activitat mèdica de la donació i trasplantaments necessita de la participació multidisciplinària de molts professionals sanitaris i no sanitaris. Per exemple, en una donació multiorgànica poden participar més de 100 persones sota la Coordinació de Trasplantaments de l’hospital.

A Son Espases existeix una logística d’actuació davant una donació d’òrgans, clarament definida, basada en protocols que han estat elaborats per tots els serveis hospitalaris implicats i consensuats en la Comissió de Trasplantaments de l’hospital. El fet que totes les persones d’aquesta estructura de Coordinació puguin exercir plenament les seves funcions possibilita l’obtenció d’un major número de donacions, que és l’objectiu fonamental de la seva activitat.

Dades de 2011

A l’Hospital Universitari Son Espases s’han generat 29 donants d’òrgans durant els tres primers trimestres de 2011. Aquesta important activitat de donació ha possibilitat la realització de 39 trasplantaments renals al propi hospital i que s’hagin generat 58 òrgans sòlids (fetge, cor, pulmó i pàncrees) que s’han trasplantat a 51 pacients en hospitals de la península, fonamentalment de Catalunya.

Les dades, que ratifiquen i consoliden a l’Hospital Universitari Son Espases (HUSE) com un dels centres de referència amb major nombre de donants en mort encefàlica del país, es completen amb l’extracció de teixits, en concret 34 còrnies que han permès el transplantament a 24 pacients de Balears.

Les causes més freqüents de les donacions, en un 68,9% del casos, han estat la malaltia cerebrovascular aguda (hemorràgies espontànies), mentre que han disminuït fins al 24,1% els traumatismes craneoencefàlics secundaris als accidents de trànsit i altres causes, a l’igual que ocorre en altres comunitats.

S’ha de destacar que un 34,5% dels donants és de nacionalitat estrangera, una constant a les Illes Balears durant els darrers anys.

També és rellevant el fet que només un 9,3% de les famílies entrevistades per la Coordinació de Trasplantaments de l’Hospital hagin rebutjat la donació d’òrgans del seu familiar, unes xifres que confirmen el grau de solidaritat i generositat de la població de les Illes Balears.

La Coordinació de Trasplantaments de Son Espases agraeix en tot moment l’actitud i la decisió dels donants i dels seus familiars, “ja que en moments difícils de la seva vida, donen els seus òrgans de forma totalment altruista, solidària i generosa. Gràcies a ells és possible que hi hagi pacients que millorin les seves expectatives i la seva qualitat de vida”.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19