Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El Servei de Cardiologia implanta uns nous desfibril·ladors subcutanis que no requereixen ser introduïts pels vasos sanguinis

30 d’abr. 2015
Esta imagen ilustra que: El Servei de Cardiologia implanta uns nous desfibril·ladors subcutanis que no requereixen ser introduïts pels vasos sanguinis

Es tracta d’una tecnologia que està indicada en pacients que tenen risc de patir arítmies ventriculars greus o mort sobtada i que funciona sense que els cables arribin a tocar el cor.

La desfibril·lació consisteix en l’aplicació d’un xoc elèctric de corrent continu que aconsegueix revertir diferents trastorns del ritme cardíac. Fins ara, la implantació d’aquesta tecnologia requeria travessar vasos sanguinis per, en cas de ser necessari, portar l’impuls elèctric al cor.

El Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Son Espases, dirigit pel doctor Armando Bethencourt, ha implantat 11 desfibril·ladors subcutanis. Una tecnologia que s’implanta, principalment, en pacients amb risc de mort sobtada.

Es tracta d’un nou dispositiu que es col·loca devora l’estèrnum, just sota la pell i que, com a principal avenç, no necessita travessar cap vas sanguini ni tocar el cor. Per aquest motiu, la seva implantació resulta més senzilla i avantatjosa pel pacient.

L’implant del desfibril·lador subcutani es duu a terme, generalment, amb anestèsia local durant gairebé tot el procediment. Només s’aplica sedació general en el moment de comprovar la resposta correcta del desfibril·lador.

Amb aquest nou dispositiu, és possible tractar pacients que presenten algun impediment o desavantatge per a la teràpia convencional, bé perquè no tenen un accés vascular apropiat o perquè tenen un risc alt d’infecció endovascular.

Els doctors Expósito i Grande assenyalen: "cada vegada identificam millor els pacients que tenen un risc alt de mort sobtada. Són pacients que o bé tenen una alteració en l’estructura cardíaca (per exemple, per infarts previs) o bé tenen una predisposició genètica. Valoram molts de pacients amb aquestes característiques al llarg de l’any. En els casos que no podem prevenir que la fibril·lació ventricular es desencadeni, el millor tractament possible és que quan es produeixi, un xoc elèctric restauri immediatament el ritme normal del cor".

La Unitat d’Arítmies de Son Espases és una unitat de referència a les Illes. En particular, en el tractament de la fibril·lació auricular i de les arítmies ventriculars més perilloses. Compta amb dos especialistes en el tractament de les arítmies, els quals treballen amb l’última tecnologia que hi ha ara al mercat. En aquesta Unitat s’atenen anualment més de 2.000 pacients i es realitzen més de 350 procediments d’ablació d’arítmies i implants de dispositius intracardíacs.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19