Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El Servei de Cirurgia Plàstica ha efectuat la primera intervenció de limfoedema a les Illes Balears

17 de jul. 2014
Esta imagen ilustra que:  El Servei de Cirurgia Plàstica ha efectuat la primera intervenció de limfoedema a les Illes Balears

Es tracta d’una intervenció pionera que permet rehabilitar la circulació limfàtica del braç a les dones que han patit intervencions d’extirpació de pit per càncer de mama i que han implicat l’obstrucció dels vasos limfàtics

El limfoedema es produeix quan la limfa no circula i s’estanca en el braç. Aquest fet origina un augment progressiu del perímetre de l’extremitat i n’incrementa el pes fins arribar a inutilitzar-lo. A més, pot provocar infeccions i, inclús, l’aparició de tumors malignes.

La intervenció per rehabilitar la circulació limfàtica en el braç consisteix en l’extracció de 3 o 4 ganglis de la zona inguinal de la pacient i la seva reimplantació a l’aixella. Mitjançant microcirurgia s’uneixen una vena i una artèria. Els ganglis reimplantants tenen basculació pròpia i permeten restablir la circulació limfàtica de manera que el líquid que s’ha acumulat en el braç de la pacient es reabsorbeix i es recupera l’ús normal de l’extremitat.

Aquesta tècnica és pionera a les Balears i es duu a terme en molts pocs hospitals del territori nacional, requereix uns bons coneixements de microcirurgia i una gran habilitat per unir venes i arteries de només un mil·límetre de diàmetre.

A l’Hospital Universitari Son Espases, l’equip liderat pel Dr. Estrada ha efectuat la primera intervenció que s’ha fet a les Illes Balears amb aquesta tècnica. A partir d’ara, és previst que aquest tipus d’intervenció se sumi als més de 50 penjolls vascularitzats que el Servei de Cirurgia Plàstica duu a terme cada any a l’hospital de referència.

Es calcula que un 20% dels casos de dones mastectomitzades per càncer de mama són susceptibles de patir un limfedema. Fins ara, el limfedema només es podia tractar de manera pal·liativa amb fisioteràpia, amb uns resultats poc satisfactoris. Amb la implantació de la nova tècnica quirúrgica s’estima que un braç afectat pot estar totalment recuperat en un període de temps que oscil·la entre un any i un any i mig.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19