Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El servei d'Hematologia obté la certificació CAT de qualitat en transfusió de sang, components sanguinis, teràpia cel·lular i tissular

18 de maig 2015
Esta imagen ilustra que: El servei d'Hematologia obté la certificació CAT de qualitat en transfusió de sang, components sanguinis, teràpia cel·lular i tissular

La Fundació CAT és l’organisme de certificació de la qualitat en transfusió de sang, components sanguinis, teràpia cel·lular i tissular que acredita l’acompliment dels estàndards en transfusió sanguínia del Servei d’Hematologia de l’Hospital Universitari Son Espases, concretament en la pràctica transfusional i la gestió de la qualitat.

La certificació obtinguda pel Servei d’Hematologia de l’Hospital Universitari Son Espases està avalada per les societats científiques de l’àmbit de l’hematologia i la transfusió sanguínia. Des de finals de l’any 2010, compta amb l’Acreditació ENAC, la qual cosa li afegeix validesa internacional i suposa una certificació integral de la qualitat i de la seguretat transfusional en tota l’estructura de l’organització, en els processos operatius i en els recursos de les entitats certificades i contribueix a la implicació de tot el personal amb la millora contínua.

La certificació suposa una garantia de la qualitat en els processos que es duen a terme. Entre aquests processos, cal remarcar els següents:

• El control de qualitat i de seguretat en tot el procés de donació, producció dels components sanguinis, conservació, distribució i transfusió als pacients.

• La garantia que suposa per a l’usuari de la sanitat, tenint en compte la transversalitat dels procediments i els productes tractats.

• La bioseguretat amb la minimització dels riscos infecciosos i biològics.

• La traçabilitat en les donacions i en les transfusions.

• La seguretat en les proves de compatibilitat entre el receptor i el donant en les transfusions.

• L’existència de protocols d’actuació en cas d’accidents i d’emergències sanitàries.

• El confort, la higiene i la màxima desinfecció de les instal·lacions.

• La gestió de residus sanitaris correcta, tant per raons de bioseguretat com per raons mediambientals.

• La intimitat del pacient i la confidencialitat de la informació.

• L’ús d’eines de mesura d’opinió i de satisfacció dels ciutadans.

• La qualificació, capacitació i actualització permanent de la formació de tots els professionals.

 Algunes dades rellevants que donen suport al significat de la Certificació CAT 

 En tot el territori nacional, s’efectuen 5.000 transfusions diàries i 20.000.000 de transfusions anuals. Cada dia, entre 60 i 75 persones salven la seva vida a Espanya gràcies a les transfusions, en aquest fet rau la importància d’assegurar la qualitat en els processos de transfusió de la sang. Actualment, el 70% de les unitats de sang obtingudes a Espanya procedeixen de centres que tenen la Certificació CAT i el 67% dels components sanguinis es transfonen a hospitals que també tenen la Certificació CAT.

Aproximadament, el 20%-30% del total de transfusions es duen a terme en plantes d’hematologia o en unitats d’hospitalització de dia.

A l’Hospital Universitari Son Espases, respecte a les transfusions, s’efectua l’activitat anual següent:2013

2014

Hematies

11.158

13.415

Plaquetes

3.269

4.086

Plasma

2.194

1.513

Crioprecipitats 

392

419


En relació amb els trasplantaments de medul·la òssia, durant l’any 2014 se n’efectuaren 39.

17 trasplantaments foren autòlegs (el receptor rep les seves pròpies cèl·lules mare); 11, al·logènics emparentats (el donant és una altra persona, és un familiar compatible); 6, haploidèntics (el donant és el pare o la mare), i, finalment, 5 foren trasplantaments al·logènics no emparentats (el donant és una persona no relacionada però compatible amb el receptor).

Aquesta acreditació reflecteix la decidida voluntat de l’Hospital Universitari Son Espases i de tots els seus professionals de prestar un servei de qualitat certificat i coincident amb els estàndards internacionals. També reflecteix l’esforç dels professionals per estar sempre a l’avantguarda de l’atenció sanitària dels seus pacients.


On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19