Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

La Unitat d’Ictus atén cada any més de 500 nous pacients

28 d’oct. 2016
Esta imagen ilustra que: La Unitat d’Ictus atén cada any més de 500 nous pacients

La Unitat d’Ictus de l’Hospital Universitari Son Espases atén cada any devers cinc-cents nous pacients cada any. En concret, l’any 2015 en va atendre 529; tres quartes parts d’aquests varen patir un ictus isquèmic (produït per l’obstrucció d’un vas sanguini) i en un de cada quatre casos es va aplicar un tractament específic per aconseguir l’obertura del vas obstruït. Tot i que afecta en una proporció més alta els homes que les dones, l’infart cerebral és la primera causa de mortalitat entre les dones i la tercera entre els homes. La població de risc és la que està entre els 35 anys i els 74. A les Illes Balears, cada any 2.100 persones pateixen un ictus. Són unes dades similars a la mitjana estatal, amb les quals s’estima que una de cada sis persones patirà un ictus durant la seva vida.

La pèrdua de força a la meitat del cos, la pèrdua de la visió d’un ull o la dificultat per parlar i comprendre són els símptomes principals de l’ictus. Davant qualsevol d’aquests símptomes és important telefonar al 061, que està preparat per atendre convenientment aquests casos i traslladar el pacient a un centre hospitalari. Si s’avisa a temps d’aplicar-li un tractament fibrinolític, s’activa el “codi ictus”, que permet posar en alerta no només els professionals del 061 sinó també els d’urgències del centre hospitalari, el neuròleg de guàrdia i tots els professionals que participen en el procés de diagnòstic i tractament.

Una vegada que el pacient ha arribat al servei d’urgències de l’hospital es posa en marxa un equip multidisciplinari liderat pel neuròleg de guàrdia, que valora ràpidament el pacient, fa el diagnòstic i planifica el tractament. En el cas d’un ictus isquèmic, aquest pot consistir en un tractament mèdic i fibrinòlisi o bé un tractament endovascular o una trombectomia. A Son Espases, hospital de referència de les Illes Balears, el neurorradiòleg intervencionista fa una trombectomia mecànica als pacients amb un ictus isquèmic i obstrucció d’una artèria. D’ençà que es va implantar aquest procediment (desembre de 2014) s’hi han fet més de noranta trombectomies, amb un 90 % de recanalització de les artèries. Com abans es faci el diagnòstic i s’apliqui el tractament, més petita serà la lesió cerebral i, com a conseqüència, es reduirà el risc de mort i de patir alguna discapacitat.

Una vegada estabilitzat el pacient és important iniciar la rehabilitació. En aquest sentit, Son Espases disposa d’una sala de rehabilitació específica per a aquests pacients. A més, cada setmana s’hi fan unes sessions informatives per a pacients i per als seus familiars amb l’objectiu de donar a conèixer la malaltia i facilitar-los l’adaptació a la nova situació. En aquestes sessions, els pacients i els seus familiars són informats per especialistes en neurologia, fisioteràpia, teràpia ocupacional, psicologia, infermeria, logopèdia i treball social, que procuren donar respostes a totes les qüestions que aquells els plantegin.

 Què es pot fer per evitar un ictus?

Tot i que l’ictus esdevé de sobte, en la majoria dels casos hi ha uns factors de risc: l’edat, el sexe i els antecedents familiars són factors que no es poden modificar, però n’hi ha d’altres que s’han de controlar i modificar per reduir el risc i prevenir l’ictus, com ara mantenir una dieta rica i saludable, baixa en sal i en greixos:

  • No fumar ni consumir drogues.
  • No beure en excés: com a màxim, una copa de vi cada dia.
  • Seguir una dieta sana i equilibrada: fruita, verdures, llegums, peix i oli d’oliva verge. Es recomanen cinc racions de fruita i verdura cada dia.
  • Fer exercici moderat: 30 minuts al dia. Caminar és saludable i econòmic.
  • Controlar l’excés de pes.
  • Disminuir l’estrès: dedicar unes quantes hores per setmana a fer activitats relaxants i satisfactòries.
  • Planificar amb el personal sanitari de l’atenció primària els controls de tensió arterial, de colesterol i de sucre a la sang.
  • Si es té algun factor de risc, seguir els consells del metge i no oblidar prendre la medicació. No s’ha d’oblidar prendre l’anticoagulant si l’han receptat per a una arrítmia: és vital.

Taules informatives 

Amb motiu del Dia Mundial de l’Ictus, que es commemora demà, 29 d’octubre, el Servei de Neurologia de Son Espases ha instal·lat unes taules informatives per conscienciar la població sobre la importància de la prevenció d’aquesta afecció. Els neuròlegs hi informen sobre les conductes preventives i la identificació dels possibles símptomes que adverteixen sobre l’aparició d’un ictus. També s’hi fan proves per comprovar la pressió arterial i la glucèmia i ecografies Doppler per detectar possibles factors de risc.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19