Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

L’Hospital Son Espases ha registrat cinc donacions multiorgàniques els dos primers mesos de funcionament

17 de febr. 2011
Esta imagen ilustra que: L’Hospital Son Espases ha registrat cinc donacions multiorgàniques els dos primers mesos de funcionament

L’Hospital Universitari Son Espases ja ha registrat cinc donacions multiorgàniques els dos primers mesos de funcionament, segons ha informat avui el conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, durant la inauguració de les IX Jornades de Coordinació de Trasplantaments de les Illes Balears. A la novena edició d’aquest fòrum, ja consolidat en el món sanitari, han assistit més de 150 professionals de les Illes implicats en els processos de detecció, extracció i trasplantaments d’òrgans i teixits.

Les jornades amb comptat amb la presència del director de la Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Rafael Matesanz, qui ha pronunciat la conferència inaugural “Noves formes de morir i donacions d’òrgans”.

Thomàs ha ressaltat la importància que ha tingut l’antic Hospital Son Dureta, un dels centres amb major activitat de donació d’òrgans de tot l’Estat, i s’ha mostrat convençut que Son Espases seguirà el mateix camí d’excel·lència que el seu predecessor.

El conseller Vicenç Thomàs ha explicat que l’alta taxa de donació d’òrgans i teixits es deriva d’un model organitzatiu en els centres públics i privats que té la seva base en els coordinadors de trasplantaments, la tasca fonamental dels quals és detectar els possibles donants. És aquest esforç que han realitzat els coordinadors en col·laboració amb els professionals sanitaris el que ha permès que entre 1998 i 2010 s’hagin produït més de 500 donacions multiorgàniques a les Illes Balears.

Malgrat aquestes bones xifres de donacions registrades, els darrers anys està disminuint la taxa de donació degut al descens en el nombre de les morts encefàliques. Precisament de les causes d’aquesta disminució ha parlat Rafael Matesaz, qui també ha explicat les accions de millora que ha establert la ONT en col·laboració amb les coordinacions autonòmiques, incloses en el Plan Estratégico Donación 40, entre les que destaquen el foment entre la població de la donació de persones vives i l’augment de la cultura de la donació entre els immigrants.

En el cas concret de les Balears, una de cada tres donacions registrades l’any 2010 provingueren de la població estrangera. A més, les Illes compten amb una estratègia específica d’organització entre els centres públics i els privats que ha permès que entre el 10% i el 15% dels donants siguin detectats dins l’àmbit de la sanitat privada. Es tracta d’una activitat de referència a nivell espanyol i que ha servit d’exemple a altres comunitats.


Dades donació d’òrgans durant 2010

Durant 2010 hi va haver 34 donants d’òrgans: 31 a l’Hospital Son Dureta (3 procedents de l’Hospital Son Llàtzer, 1 de la Policlínica Miramar i 1 de l’Hospital d’Inca); 2 a l’Hospital Mateu Orfila i 1 a l’Hospital Can Misses. De les donacions efectuades, es varen obtenir 104 òrgans: 61 ronyons, 27 fetges, 5 cors, 7 pulmons i 4 pàncrees.

Amb aquesta xifra de donants, la taxa de donació de les Illes Balears s’estableix en 30,6 donants per milió de població. El perfil del donant de 2010 és similars al d’altres anys: home de 49 anys que té com a causa de mort un accident vascular cerebral. Tan sols un 8,8% dels donants ho han estat com a conseqüència d’un accident de trànsit. Dels 34 donants, 12 (35,3%) eren de nacionalitat estrangera.


On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19