Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Son Espases acull el Curs d’actualització del diagnòstic, el tractament, el seguiment i la prevenció del càncer de mama

4 d’abr. 2015
Esta imagen ilustra que: Son Espases  acull el Curs d’actualització del diagnòstic, el tractament, el seguiment i la prevenció del càncer de mama

El Curs, organitzat per la Unitat de Mama i el Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Son Espases, s’adreça a metges d’atenció primària, residents i professionals relacionats amb la patologia mamària S’hi han abordat la importància de la prevenció precoç, els avenços en el diagnòstic, el tractament primari i coadjuvant i el seguiment i el tractament del càncer avançat.

En el Curs també s’han exposat les noves estratègies en el tractament primari del càncer de mama. En alguns casos, per reduir el tumor el tractament inicial es fa amb quimioteràpia o amb hormonoteràpia; així, els que tenen una bona resposta al tractament mèdic inicial presenten un pronòstic més favorable, ja que és possible extreure només el teixit danyat amb una cirurgia menys invasiva i d’aquesta manera es pot evitar una mastectomia completa.

La primera actuació contra el càncer de mama és la prevenció precoç; per això des de 1998 s’aplica a les Illes Balears un programa de cribratge del càncer de mama i des de 2008 hi funciona una unitat multidisciplinària per estudiar els possibles casos de càncer hereditari, que d’aleshores ençà ha avaluat 460 famílies. Pel que fa al diagnòstic, l’any passat es varen fer més de sis mil mamografies a l’Hospital Universitari Son Espases, que disposa de la Unitat de Càncer de Mama, la qual presta una atenció integral a les dones diagnosticades,.

A banda d’això, a Son Espases s’aplica des de 2006 la tècnica del gangli sentinella, un procediment que, si dóna resultats negatius, fa innecessària la intervenció de limfoadenoectomia (buidament de l’aixella). Així s’eviten problemes posteriors per a la salut de les dones, com el limfoedema (engruiximent del braç) per la manca de reabsorció de la circulació limfàtica.

Per als casos en què és indispensable el buidament de l’aixella, el Servei de Cirurgia Plàstica de Son Espases ha començat a aplicar a algunes pacients una intervenció per tal de rehabilitar la circulació limfàtica del braç, que consisteix en l’extracció de tres o quatre ganglis de la zona inguinal i reimplantar-los a l’aixella. Amb microcirurgia s’uneixen una vena i una artèria i així els ganglis reimplantats tenen vasculatura pròpia i permeten restablir la circulació limfàtica, de manera que el líquid que s’ha acumulat al braç es reabsorbeix i es recupera l’ús normal de l’extremitat. Aquesta tècnica és pionera a les Illes Balears i s’aplica a molts pocs hospitals de l’estat, ja que requereix uns bons coneixements de microcirurgia i una gran habilitat per unir venes i artèries de només un mil·límetre de diàmetre.

Un altre dels avenços en els casos en què cal extirpar una mama consisteix a intentar la reconstrucció mamària immediata, sempre que sigui possible. Amb aquest procediment s’evita que la pacient sofreixi l’impacte estètic i emocional sobre el seu cos.

Finalment, un altre dels progressos assolits és el tractament individualitzat de cada tumor, de manera que —atenent el tipus biomolecular de cadascun— s’hi pugui aplicar quimioteràpia, hormonoteràpia, radioteràpia o algun tipus de tractament diana que actuï sobre els processos de proliferació cel·lular.

La Unitat de Mama de l’Hospital Universitari Son Espases, que atén dos-cents nous casos de càncer de mama l’any, avalua les pacients cada tres o sis mesos durant els tres primers anys després d’haver-los extirpat un tumor i els fa una revisió anual durant els deu anys següents. El Dr. Joan Torrecabota afirma que s’ha reduït progressivament la taxa de mortalitat del càncer de mama, però ha augmentat la incidència de casos. Això fa palesos la bona atenció i els bons resultats de les activitats de prevenció i de l’aplicació de tractaments cada vegada més individualitzats i adaptats a cada pacient.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19