Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Traumatologia de Son Espases aplica una tècnica quirúrgica de radiofreqüència per eliminar el dolor dels genolls amb osteoartritis

2 de febr. 2015
Esta imagen ilustra que: Traumatologia de Son Espases aplica una tècnica quirúrgica de radiofreqüència per eliminar el dolor dels genolls amb osteoartritis

Aquesta tècnica de cirurgia major ambulatòria consisteix a interrompre determinades connexions nervioses del genoll que són les que transmeten el dolor. Es tracta d’una tècnica indicada per a persones majors a les quals s’intenta evitar o endarrerir la implantació d’una pròtesi de genoll, fet que comporta un procés postoperatori més dolorós i complex. També pot resultar efectiva per als casos de persones més joves a les quals es recomana retardar la implantació d’una pròtesi de genoll.

Actualment, el percentatge d’èxit de la intervenció se situa en un 80% de pacients i, en qualsevol cas, no és un impediment per a la implantació d’una pròtesi de genoll en el futur. Fins ara, el Dr. Andrés Camprodón, de la Unitat de Genoll del Servei de Traumatologia de Son Espases, ha practicat amb èxit 8 intervencions. La previsió inicial de l’Hospital és fer 30 intervencions cada any amb aquesta tècnica.

L’osteoartritis crònica de genoll provoca dolor invalidant, restricció de moviments i molèsties per dormir. Es tracta d’una patologia molt prevalent que està present en el 20% o 30% de la població de més de 65 anys i que va en augment per l’envelliment progressiu de la població. Els factors de risc són, principalment, l’excés de pes i les lesions traumàtiques.

En els casos lleus, és possible fer tractaments amb antiinflamatoris, teràpies físiques o infiltració d’àcid hialurònic. No obstant això, per tractar les simptomatologies més greus es requereix implantar una pròtesi de genoll. Una tècnica dolorosa que implica un llarg procés postoperatori.

Actualment, la tècnica de denervació o de blocatge dels nervis geniculars per radiofreqüència permet interrompre el circuit del dolor des dels nervis geniculars al cervell i evitar així el malestar que provoca la lesió. Per aquest motiu, es duu a terme una intervenció de cirurgia major ambulatòria. El primer pas d’aquesta tècnica consisteix en l’aplicació d’anestèsia sobre els nervis geniculars: superior intern, superior extern i inferior intern. Si l’efecte de la infiltració elimina el dolor de forma immediata, s’entén que la tècnica de denervació genicular pot ser efectiva i, per tant, es pot aplicar radiofreqüència guiada per escopia (visió per raigs X).

Aquest procés consisteix en la introducció d’una agulla que aplica calor a 60º sobre els nervis geniculars, anteriorment esmentats, durant 2 minuts i 30 segons. D’aquesta manera, s’aconsegueix la neuròlisi del nervi, és a dir, que els punts nerviosos que han rebut la calor deixin d’emetre una sensació de dolor al cervell. En eliminar el dolor, disminueix la contractura muscular i millora la funció (mobilitat i força) del genoll del pacient.

Aquest sistema de neurotomia genicular refrigerada és nou perquè permet treballar a temperatures de 60º, amb la creació d’una àrea d’acció més gran que augmenta la probabilitat de localitzar correctament el punt diana del nervi i garantir l’èxit de la tècnica, però sense el risc de lesionar estructures musculars i nervioses importants.

Un cop finalitzada la intervenció, la millora en la intensitat del dolor és immediata, així com la recuperació de les capacitats i la funcionalitat del genoll.

La recuperació de la qualitat de vida i la disminució del dolor s’avaluen periòdicament. Primer, als sis mesos i posteriorment cada any, a través de qüestionaris específics de salut. Si el resultat és satisfactori, s’evita o s’endarrereix la necessitat d’implantar una pròtesi de genoll.

La intervenció es duu a terme en els quiròfans de Cirurgia Major Ambulatòria de l’Hospital Universitari Son Espases. Es tracta d’una tècnica percutània, no invasiva, que no requereix cap incisió i que s’efectua amb anestèsia local, per tant, el pacient no requereix un ingrés hospitalari. Actualment, el percentatge d’èxit de la intervenció se situa en un 80% de pacients i, en qualsevol cas, no és un impediment per a la implantació d’una pròtesi de genoll en el futur. Fins ara, el Dr. Andrés Camprodón, de la Unitat de Genoll del Servei de Traumatologia de Son Espases, ha practicat amb èxit 8 intervencions. La previsió inicial de l’Hospital és fer 30 intervencions cada any amb aquesta tècnica

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19