Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

L’Hospital Universitari Son Espases ja disposa d’una Unitat d'Asma d'Alta Complexitat

30 de jul. 2015
Esta imagen ilustra que: L’Hospital Universitari Son Espases ja disposa d’una Unitat d'Asma d'Alta Complexitat

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica ha acreditat la Unitat d'Asma d'Alta Complexitat de l'Hospital Universitari Son Espases, una de les poques que hi ha a Espanya. Aquesta acreditació s'atorga després de superar uns criteris de qualitat, organitzatius, docents i de recerca exigents.

Per concedir l'acreditació, la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica requereix certificar una activitat assistencial que superi els 500 pacients per any i la possibilitat de prestar una atenció urgent a la crisi asmática mitjançant unes pautes d'actuació coordinades amb els serveis d’Otorinolaringologia, Immunologia i Pediatria. A més, exigeix tenir recursos tècnics com, per exemple, un espai físic destinat específicament a aquests pacients; una consulta monogràfica de l'asma de control difícil; la possibilitat d’efectuar espirometries immediates; un nombre mínim de dos professionals d'infermeria i dos metges –Son Espases compta amb dos infermers i cinc metges dedicats a aquesta patologia. També s'exigeix que algun membre de la Unitat participi en cursos acreditats com a docent; que es faci formació en asma per als metges residents i que s’acrediti activitat investigadora, per exemple: publicacions sobre asma, o que l’Hospital tengui projectes de recerca finançats per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica o per la FIS.

Recentment, el Dr. Borja García Cosío ha obtingut una subvenció FIS de l'Instituto Carlos III per investigar sobre aquest tipus de pacients asmàtics.

L'asma és una malaltia freqüent que, habitualment, respon bé al tractament inflamatori inhalat. A vegades, pot ser més greu, la qual cosa suposa una gran afectació en la qualitat de vida dels pacients i un elevat nombre d'ingressos hospitalaris.

La Unitat d'Asma de Difícil Control del Servei de Pneumologia de Son Espases (coordinada pel Dr. Borja García-Cosío) juntament amb la Consulta d'Al·lèrgia (Dra. Soler), amb el Servei d’Immunologia (Dr. Pons i Dr. Milà) i amb la Consulta d'Asma Pediàtrica (Dr. Osona, Dr. Peña i Dr. Gil) fan possible que els pacients més greus es beneficiïn dels tractaments més innovadors que, en la majoria dels casos, permeten controlar la malaltia.

Els pacients asmàtics més complexos i amb una malaltia més greu poden ser tractats a la Unitat d'Asma d'Alta Complexitat de l'Hospital Universitari Son Espases amb tractaments biològics nous, els quals consisteixen en l'aplicació, por via subcutánea, d'anticossos encaminats a bloquejar la resposta inflamatoria exagerada que caracteritza la malaltia. Aquests nous tractaments s’apliquen una vegada al mes, eviten l'aparició de símptomes i afavoreixen la reducció de crísis asmàtiques.

Actualment, en aquesta Unitat s’efectuen assajos clínics que inclouen nous tractaments amb molècules que bloquegen altres possibles causes d'inflamació dels bronquis. Aquestes investigacions suposaran un benestar per als pacients i un fre en l'evolució de la seva malaltia.

A Espanya, només hi ha 12 unitats d'Asma d'Alta Complexitat. La Unitat d'Asma de l'Hospital Universitari Son Espases està formada per un equip multidisciplinari format per pneumòlegs, otorinolaringòlegs, immunòlegs i pediatres i atén a més de 500 pacients asmàtics cada any.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19