L’Institut d’Investigació Sanitària de Palma (IDISPA) ha presentat a l’Hospital Universitari Son Espases el projecte del nas electrònic, que en el futur permetrà diagnosticar malalties com l’asma, el càncer de pulmó, la fibrosi quística o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). Encara que la tecnologia del nas electrònic va ser inventada per l’exèrcit israelià per detectar agressions amb armes químiques, actualment hom li cerca utilitats en l’àmbit sanitari. Gràcies a aquest projecte de recerca serà possible analitzar l’aire expirat per un pacient, identificar immediatament el tipus de gèrmens que conté i aplicar-los antibiòtics específics.
El conseller de Salut, Martí Sansaloni, ha conegut de primera mà el projecte, liderat pel coordinador de la Unitat d’Investigació de l’Hospital Universitari Son Espases, el Dr. Borja García-Cosío. L’ha acompanyat el gerent de l’Hospital Universitari Son Espases, Víctor Ribot.
El Grup Nas Electrònic treballa en un dispositiu capaç de diferenciar en pocs minuts malalties com l’asma, el tabaquisme, l’MPOC, infeccions respiratòries, la fibrosi quística i fins i tot el càncer de pulmó, simplement detectant certs components de l’aire expirat per un pacient. El mecanisme de funcionament és simple: el pacient bufa dins una bossa preparada per a la investigació que posteriorment es connecta al nas electrònic. Aleshores, l’aparell detecta els composts volàtils orgànics (concretament els que donen olor a l’aire del pacient) i els compara amb els que ja té reconeguts, de manera que pot determinar amb gran precisió la patologia del pacient.
El nas electrònic permetrà identificar immediatament més del 80 % dels gèrmens responsables de les infeccions, de manera que s’evitarà haver de fer cultius i es podran aplicar els antibiòtics més efectius contra el germen específic. El mateix procediment serà efectiu també per determinar el tractament més adequat de la fibrosi quística i algunes infeccions en l’edat infantil, com ara les pneumònies.
En l’estudi participen cinquanta pacients d’MPOC amb l’objectiu d’aconseguir mostres que serveixin de referència per demostrar l’aplicabilitat de l’estudi a la pràctica clínica. Hi treballen enginyers electrònics de la Universitat de les Illes Balears i pneumòlegs, microbiòlegs i personal d’infermeria de l’Hospital Universitari Son Espases.
El projecte del nas electrònic —finançat per l’Institut de Salut Carles III— és un dels més destacats de l’IDISPA, inaugurat recentment. S’ha de dir, no obstant això, que encara està en la fase inicial de recerca, la qual es prolongarà durant dos anys més.
En transporte público:
EMT: Líneas 6, 20, 29, 33, 34, 36, 39
En coche:
. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A y Ma-20
Bicipalma
https://www.bicipalma.com/es/palma/
Descargar díptico: "Cómo llegar a Son Espases"
De lunes a viernes 8h - 20h
En transporte público:
En coche: