Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Professionals de l'UCI Neonatal de Son Espases es formen en la millora de les cures per als infants prematurs

6 de febr. 2020
Esta imagen ilustra que: Professionals de l'UCI Neonatal de Son Espases es formen en la millora de les cures per als infants prematurs

Uns quaranta professionals de la Unitat de Cures Intensives Neonatals de Son Espases —facultatius, infermers, tècnics auxiliars en cures d’infermeria i fisioterapeutes— participen, avui i demà, en un curs per millorar les cures centrades en el desenvolupament dels infants prematurs. Aquest curs es basa en la metodologia FINE (Formació en el Desenvolupament de l’Infant i la Família). Els professionals que treballen amb els nounats necessiten un pla d’estudis sobre les cures centrades en el desenvolupament i en la família progressiu i planificat, que estigui actualitzat, de qualitat i que sigui de confiança. 

Durant el curs, es combinen sessions de caire teòric amb tallers pràctics impartits per un equip multidisciplinari de professionals de la Unitat Neonatal de l’Hospital Universitario 12 de Octubre, de Madrid. L’objectiu és proporcionar els coneixements específics per a les cures de l’infant prematur durant la seva estada a les unitats neonatals. Les classes teòriques se centraran en el neurodesenvolupament, el son, el desenvolupament motor i sensorial i les cures mamà cangur, entre d’altres aspectes. Els tallers pràctics estan orientats a la cura diària dels infants, com ara la higiene o la transferència d’un nounat immadur en la primera setmana de vida a posició cangur, i s’emmarquen dins els estàndards europeus recomanables per a la cura dels nounats. 

La sintonia entre el nadó i els pares o la persona cuidadora és essencial per al posterior desenvolupament cognitiu, social i emocional. La capacitat d'interpretar el nounat és l'essència de la bona pràctica en la cura infantil. Ajudar al fet que els pares entenguin de quina manera es comunica el seu nadó durant el temps que passen a la unitat neonatal és una inversió per al futur i farà millor l'experiència de l'ingrés, tant per al fill com per a la família. 

Aquesta formació ha estat finançada per la beca ARGAL del projecte #gentequeamaloquehace que va obtenir l’infermer Juan Carlos Berdeal, i per l’Hospital Universitari Son Espases.

L’UCI Neonatal de Son Espases atén 200 prematurs a l’any

La Unitat de Cures Intensives Neonatals de l’Hospital Universitari Son Espases atén cinc-cents nadons cada any, dels quals, dos-cents són prematurs. 

El part prematur és el que té lloc abans de completar la setmana 37 de la gestació i es tracta d’un important problema de salut, ja que és la causa principal de problemes que provoquen la mort durant els primers cinc anys de vida. Son Espases és l’hospital de referència per a aquests casos, sobretot quan són de prematuritat extrema. 

Els prematurs es classifiquen en tres grups segons el moment del naixement: els extremadament prematurs, amb menys de 28 setmanes de gestació; els molt prematurs, que neixen entre la setmana 28 i la 32 de la gestació, i els prematurs tardans, amb més de 32 setmanes de gestació. Tot i que s’han fet avenços en aquest camp, el nombre de parts prematurs no ha disminuït i l’Organització Mundial de la Salut estima que cada any naixeran en total quinze milions d’infants prematurs. A Espanya, suposa gairebé el 10% del nombre total de parts.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19