Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Radiologia d'urgències fa cada any 78.000 exploracions

8 de nov. 2017
Esta imagen ilustra que: Radiologia d'urgències fa cada any 78.000 exploracions

L’any 2016, el Servei de Radiologia de l’Hospital Universitari Son Espases va fer 78.440 proves radiològiques a pacients provinents del Servei d’Urgències. En concret, es varen fer 61.750 proves radiològiques convencionals, 10.218 tomografies computades (TAC) i 4.939 ecografies, entre d’altres exploracions. Aquestes són dades fetes públiques avui pel Servei de Radiologia amb motiu del Dia Internacional de la Radiologia, que es commemora cada 8 de novembre. Sota el lema “La radiologia salva vides”, enguany se centra en la radiologia d’urgències, una especialitat recent que ha anat guanyant rellevància en poc temps, ja que les urgències són una part substancial dels casos radiològics i requereixen un maneig efectiu i eficient que permeti diagnòstics correctes i la presa de decisions en el temps més breu possible.

Son Espases té una secció de radiologia d’urgències des de fa cinc anys, integrada actualment per dues radiòlogues, que amb total coordinació amb el Servei d’Urgències estan a càrrec de prioritzar, seqüenciar i fer tots els estudis d’imatge que es requereixin. La Secció de Radiologia d’Urgències disposa de tres sales de radiologia convencional, una situada en ple centre del Servei d’Urgències, un equip mòbil de radiografies convencionals, dos ecògrafs i un tomògraf computat multidetector. Tot aquest equipament permet aplicar la tècnica d’imatge més convenient en el moment adequat, cosa que fa possible diagnosticar i tractar les malalties amb més rapidesa. El resultat d’implementar la Secció de Radiologia d’Urgències ha estat plenament satisfactori, i els pacients han estat els grans beneficiats d’aquesta relació estreta entre metges del Servei d’Urgències i radiòlegs, que incrementa clarament la seguretat i la qualitat de l’atenció que oferim en les emergències mèdiques.

Per commemorar aquesta efemèride, el Servei de Radiologia ha organitzat una jornada formativa per a estudiants de grau de tècnic de radiologia procedents de l’IES Josep Maria Llompart i del Col·legi Lluís Vives, tots dos de Palma. La jornada s’ha iniciat amb una conferència a càrrec de Margalida Palmer, radiòloga d’urgències, que ha descrit aquesta modalitat fent menció especialment de l’atenció de pacients amb politraumatismes. També ha ressaltat el valor que aporta la radiologia en l’atenció segura dels pacients i el paper vital dels radiòlegs en tot el procés d’atenció mèdica.

Tot seguit, aquest grup de devers cinquanta estudiants ha tengut l’oportunitat de conèixer de primera mà les instal·lacions del Servei de Radiologia i la feina diària. Entre d’altres espais, han visitat la sala de pacients crítics i la nova sala de radiologia convencional, a Urgències, que està en funcionament des de 2016. Per acabar, s’ha fet un simulacre d’atenció d’un pacient amb politraumatismes, cosa que els ha permès observar com s’hi actua i quines proves radiològiques es fan per determinar les lesions que pugui presentar el pacient.


La sala de radiologia a Urgències

Son Espases disposa d’una sala de radiologia convencional dins el Servei d’Urgències, amb l’objectiu de reduir el temps d’espera dels casos urgents, ja que s’evita haver de traslladar els pacients. És a dir, fins ara els pacients que acudien a Urgències i als quals se’ls havia de fer una radiografia convencional s’havien de desplaçar fins al Servei de Radiologia, cosa que feia que l’atenció es demoràs. L’any 2016 es varen fer més de quinze mil exploracions, principalment de tòrax i d’abdomen.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19