Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Son Espases se suma a la celebració del Dia Europeu de l’Atenció a l’Aturada Cardíaca, el 16 d’octubre, amb un taller sobre reanimació cardiopulmonar adreçat als infants

16 d’oct. 2015
Esta imagen ilustra que: Son Espases se suma a la celebració del Dia Europeu de l’Atenció a l’Aturada Cardíaca, el 16 d’octubre, amb un taller sobre reanimació cardiopulmonar adreçat als infants

Es tracta d’una iniciativa del Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Son Espases que pretén conscienciar els nins i els pares de la importància de la reanimació cardiopulmonar bàsica en cas d’aturada cardíaca. Els infants i els pares que han assistit a les consultes externes de l’Hospital Universitari Son Espases han estat instruïts en la realització d’una reanimació cardiopulmonar bàsica.

L’aturada cardiorespiratòria es produeix quan un pacient està inconscient, no respon a estímuls i no respira normalment. En aquestes circumstàncies, tant si es tracta d’una persona adulta o d’un nin, està indicat efectuar maniobres de reanimació de manera immediata.

Les situacions més freqüents en què es pot produir una aturada cardiorespiratòria en un infant són els accidents, les caigudes fortuïtes o els ofegaments; també es pot produir en pacients pediàtrics amb alguna patologia de base.

S’estima que a Europa, al voltant de 350.000 persones a l’any moren a causa d’una aturada cardiorespiratòria, per tant, resulta de vital importància que bona part de la població estigui capacitada per dur a terme una reanimació cardiopulmonar bàsica. S’estima que una millora en l’atenció inicial podria salvar unes 100.000 vides a Europa. Per aquest motiu, l’Hospital Universitari Son Espases ha impulsat la iniciativa d’instruir els nins i la gent gran que, durant el matí del Dia Europeu de la Reanimació Cardiopulmonar, hagin passat per la sala d’espera de Consultes Externes de Pediatria.

El Dr. Juan Carlos de Carlos, cap de secció de la Unitat de Medicina Intensiva Pediàtrica de l’Hospital Universitari Son Espases, recorda la necessitat vital d’iniciar les maniobres de reanimació, encara que ho hagi de fer una persona no entrenada específicament en reanimació cardiopulmonar pediàtrica i encara que sigui seguint les mateixes recomanacions que se seguirien per reanimar un adult, ja que això és molt millor que no reanimar-lo. La reanimació s’ha d’iniciar de forma immediata i s’ha de mantenir fins a la recuperació del pacient o fins a l’arribada d’assistència sanitària.

Les persones que no tenguin els coneixements bàsics han de seguir les instruccions dels serveis telefònics d’Emergències Mèdiques. De manera general, després de comprovar la inconsciència, és recomanable seguir els passos següents:

Demanar ajuda i iniciar la seqüència de reanimació.

La persona que acudeix a ajudar ha de requerir assistència sanitària i seguir les seves instruccions telefòniques (112/061). Ha de dur un desfibril·lador extern automàtic (DEA) si està disponible.

Iniciar immediatament la seqüència de reanimació:

- Obrir la via aèria, maniobra front-mentó, estirar el cap cap enrere.

- Comprovar si respira.

- Si no respira de manera eficaç, fer 5 ventilacions boca a boca.

- Si no té signes vitals, efectuar 30 compressions toràciques ràpides i profundes.

- Seguir amb 2 ventilacions.

- Seguir amb la seqüència de 30 compressions i 2 ventilacions fins que el nin es recuperi o arribi ajuda sanitària.

Els especialistes recorden la necessitat de repetir aquest procés sense defallir, fins a l’arribada d’assistència sanitària.

Paral·lelament i amb la intenció de difondre els coneixements fonamentals en reanimació, l’Hospital Universitari Son Espases ha col·laborat de manera fonamental en la posada en marxa del Programa Alerta Escolar de Balears, un programa d’atenció immediata a l’escola promogut per les conselleries de Salut i d’Educació i pel Servei de Salut, que inclou la reanimació cardiopulmonar bàsica a un infant en els centres educatius. La iniciativa ha consistit en l’elaboració de 6 vídeos breus en què s’explica, de manera molt visual, com s’ha d’efectuar la reanimació cardiopulmonar bàsica, la reanimació cardiopulmonar amb DEA i l’extracció d’un cos estrany. Els vídeos expliquen el procediment que s’ha de seguir tant en infants com en lactants.

Es pot accedir als vídeos a la web de la Societat de Pediatria Balear:

http://www.sopeba.org/?contenido_servicio_tabla=alertas_public&contenido_categoria=23&num_menu=7

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19