Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Un programa de l’UCI Neonatal de Son Espases, millor projecte d’humanització de l’assistència sanitària

26 de gen. 2017
Esta imagen ilustra que: Un programa de l’UCI Neonatal de Son Espases, millor projecte d’humanització de l’assistència sanitària

Fundación Ad Qualitatem ha atorgat el premi al millor projecte de la categoria “Humanització de l’assistència sanitària” a un programa de la Unitat de Cures Intensives (UCI) Neonatal de l’Hospital Universitari Son Espases.

Implantat l’any 2014, aquest programa pretén reduir l’estrès que pateixen els pares quan ingressen els fills —majoritàriament prematurs— a l’UCI. A partir d’una enquesta voluntària feta als pares al cap de 24 hores de l’ingrés de l’infant a l’UCI Neonatal i tot just després de visitar-lo per primer cop s’havia constatat tot un conjunt de factors d’estrès per als pares, com ara veure les agulles i els tubs als quals està connectat l’infant, la incapacitat de protegir-lo del dolor o el renou provocat per les alarmes dels dispositius. Basant-se en aquests resultats, el supervisor d’infermeria de l’UCI Neonatal va posar en marxa diverses accions de reforç positiu per fomentar el vincle entre pares i fills.

Analitzats els resultats de l’enquesta, es va iniciar una intervenció per minimitzar el nivell d’estrès generat per l’estructura física i l’ambient propi d’una UCI: es va decidir fer visites prenatals guiades a l’UCI amb els futurs pares per fomentar una primera presa de contacte amb l’UCI i amb un medi desconegut en una situació emocionalment més controlada que un cop nascut l’infant. Durant la visita, amb un guió establit, es dona informació als pares sobre en què consisteix una UCI neonatal i què significa tenir un fill en aquesta unitat i es responen els dubtes i les pors que els pares puguin tenir. Aquests també tenen la oportunitat d’interaccionar amb altres pares que estan en la mateixa situació i amb el personal que hi fa feina. Els resultats qualitatius són plenament satisfactoris.

Ha estat finalista un programa d’infermeria destinat a infants oncològics 

Per una altra part, ha estat finalista en la categoria “Innovació” un projecte dissenyat per Maria Bimbolles i Juan Manuel Gavala, supervisor d’infermeria de l’Àrea de Docència, Investigació i Innovació de Son Espases. L’objectiu era apoderar els pacients pediàtrics preescolars i escolars i els seus familiars en la gestió del procés oncològic infantil per mitjà de tècniques audiovisuals. Per això es varen dissenyar set càpsules de televisió, amb les quals Maria Bimbolles, juntament amb el Pirata Nicolás, explica què és el càncer i quines tècniques s’aplicaran als pacients mentre estiguin ingressats, i hi parla del personal sanitari i de les precaucions que cal tenir durant el procés oncològic. El projecte ha estat ben acollit per infants i pares, i avaluat positivament pels professionals.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19