Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inicio /

Armengol visita el nuevo Centro de Simulación y celebra los diez años de la recepción del Hospital

8 oct. 2020
Esta imagen ilustra que: Armengol visita el nuevo Centro de Simulación y celebra los diez años de la recepción del Hospital
Esta imagen ilustra que: Armengol visita el nuevo Centro de Simulación y celebra los diez años de la recepción del Hospital

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, del rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, i del director gerent de Son Espases, Josep Pomar, han visitat les instal·lacions del nou Centre de Simulació, que han tingut un cost de 760.367,49 €, entre les obres de construcció i l’adquisició de la tecnologia necessària.

El centre que ha posat en marxa l’Hospital Universitari Son Espases permet a professionals, residents i estudiants de Ciències de la Salut practicar exercicis i procediments tècnics en circumstàncies semblants a la realitat, utilitzant maniquins o realitat virtual. El Centre de Simulació és una aposta decidida per la innovació i ha comptat amb la col·laboració de la Facultat de Medicina de la Universitat de les Illes Balears.

Armengol ha destacat que es tracta «d’una iniciativa compartida per molta gent i professionals excel·lents» i que «demostra una vegada més» com la sanitat pública de les Illes Balears se situa «a l’avantguarda», aquesta vegada amb tècniques de simulació que ajudaran tant estudiants com professionals, que podran treballar en tot tipus de simulacions que permetran millorar la seva perícia a l’hora de fer diagnòstics clínics i adquirir habilitats tècniques en situacions compromeses.

«És una iniciativa capdavantera que té molt a veure amb les tecnologies més avançades necessàries per millorar l’assistència sanitària i l’eficiència del nostre sistema de salut», ha recalcat Armengol.

Ara, estudiants i professionals poden practicar amb malalts virtuals i maniquins fins a assolir seguretat en l’aplicació de les destreses tècniques adquirides. Un dels aspectes clau és que aquesta forma d’autoaprenentatge també permet observar com s’enfronta un equip multidisciplinari a una situació complexa, per tal d’aprendre dels possibles errors comesos i avaluar les competències.

El Centre de Simulació està situat al mòdul F de la planta -1 de l’Hospital, molt a prop de les instal·lacions de la Facultat de Medicina de la UIB. Té 240 m2 repartits en dues aules de formació, dues sales de simulació amb les respectives sales de control, una sala de debrífing, un laboratori d’habilitats i una consulta.

L’aula de formació és un espai destinat a l’observació i l’aprenentatge on es du a terme la part teòrica de la formació en simulació i es fan les proves d’autoavaluació. Les dues sales de simulació són espais dissenyats especialment per a la simulació clínica avançada amb el màxim realisme. Es poden simular diferents situacions de casos complexos, com ara politraumatismes, amb l’ajuda d’un maniquí d’altes capacitats. El pacient està monitorat en tot moment i la sala disposa d’una càmera de 360º i d’una de fixa per poder enregistrar i observar les diferents situacions simulades. Al Centre de Simulació també hi ha una consulta per a l’assaig d’habilitats no tècniques (com s’han de comunicar els diagnòstics, les males notícies, etc.). Disposa de dues sales més: una per a situacions de simulació de fidelitat mitjana i baixa, com ara les intubacions, epidurals o sutures, i, finalment, una altra amb un maniquí d’una dona embarassada.

Tot i que no forma part directament del Centre de Simulació, Son Espases també disposa d’una unitat d’impressió 3D que ajuda els cirurgians a planificar les intervencions quirúrgiques. El radiòleg, que és l’especialista avesat a interpretar les imatges, converteix una imatge radiològica bidimensional —una TC o una ressonància magnètica— en una imatge tridimensional que permet al cirurgià experimentar abans de la intervenció, ja sigui sobre un model físic generat amb una impressora 3D o a través de l’ordinador amb unes ulleres de realitat virtual.


Deu anys de la recepció de l’Hospital Universitari Son Espases

El dissabte 10 d’octubre se celebren els deu anys de la recepció de l’Hospital Universitari Son Espases, moment en el qual va començar el trasllat de l’antic Son Dureta i l’inici gradual de l’activitat assistencial al nou hospital de referència de la comunitat autònoma.

Armengol ha subratllat l’evolució de l’Hospital en «tècniques d’excel·lència» durant aquests deu anys, així com el fet que s’ha arribat a situar a l’avantguarda gràcies «als magnífics professionals» que hi fan feina intensament, «a qui no podrem agrair mai prou la feina que fan d’innovació, recerca i aprenentatge continu». En aquest sentit, la presidenta ha recordat que una aposta clau del Govern és la salut i la prevenció de les malalties. També ha agraït la feina del qui era conseller de Salut en el moment de la recepció, Vicenç Thomàs, el qual va haver d’emprendre «un trasllat complex i amb moltes dificultats».

Amb motiu d’aquest desè aniversari, l’Hospital ha organitzat un acte institucional al qual han assistit la presidenta del Govern, Francina Armengol, el president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomàs, i la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, entre altres autoritats de l’àmbit sanitari. També hi ha assistit una representació dels professionals que fan feina al centre.

Al llarg d’aquests deu anys, Son Espases ha reforçat el seu caràcter d’hospital de referència de les Illes Balears i s’ha situat entre els hospitals capdavanters de l’Estat. S’han assolit moltes fites assistencials, com ara l’ús de la cirurgia robòtica, el rècord de trasplantaments renals, la posada en marxa del programa de donació en asistòlica controlada, l’aplicació de l’ECMO, la trombectomia mecànica per a pacients amb ictus, la cirurgia del Parkinson, el reimplantament de membres superiors o la cirurgia oncològica peritoneal, entre d’altres. A més, s’ha treballat en l’adequació d’espais per afavorir la intimitat i el confort dels pacients a l’Àrea d’Urgències i a les habitacions d’Oncologia Pediàtrica, entre altres espais.

En l’àmbit docent, la principal fita assolida ha estat la posada en marxa dels estudis del Grau de Medicina de la Universitat de les Illes Balears a les instal·lacions de Son Espases, un fet que ha suposat un atractiu extra per rebre nous professionals a l’Hospital. També s’ha fet una passa decidida en l’ús de la simulació com a forma d’autoaprenentatge.

Any rere any, s’ha anat superant el nombre d’articles publicats en revistes científiques i el factor d’impacte acumulat, com a conseqüència de l’esforç investigador dels professionals de l’Hospital i de l’acreditació de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) per part de l’Institut de Salut Carles III, que ha suposat un impuls a la recerca al conjunt de les Illes Balears.

Però a banda de les fites assistencials, docents i investigadores, també s’han pres decisions en benefici dels ciutadans, com ara l’ampliació i la gratuïtat de l’aparcament de l’Hospital, d’ençà de l’any 2019.

Els professionals de Son Espases estan preparats per aplicar les darreres tècniques i la darrera evidència científica per donar resposta als problemes de salut i a les necessitats canviants dels usuaris.

Dónde estamos / Contacto

Centralita
Información y Programación de Citas
Centralita
Información y Programación de Citas
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Cómo llegar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centralita
Información y Programación de Citas
Centralita
Información y Programación de Citas
Cómo llegar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19